Analiză

Wolverhampton conduce clasamentul din Championship. E în sfârșit anul Lupilor?

Mereu am avut o afinitate pentru Wolverhampton Wanderers, clubul din West Midlands. Nu era ediție de Football Manager în care să nu mă pun la cârma celor de pe Molineux. O fi din cauza emblemei clubului, din cauza echipamentelor de joc sau din cauza poreclei echipei? M-am bucurat la golul lui Ionel Ganea cu Arsenal, am fost entuziasmat când l-au transferat pe tunarul Afobe și mi-a părut rău de eșecul lui Walter Zenga.

Nu-mi dau seama de ce, dar cert e că an de an, am urmărit mai atent parcursul lui Wolverhampton Wanderers, echipă fondată în urmă cu 140 de ani, membră fondatoare a Football League. La înființare, clubul se numea simplu, St. Luke’s, datorită celor doi membri formatori care învățaseră la St Luke’s Church School din Blakenhall, un district al Wolverhamptonului. Stadionul Lupilor e și el unul plin de istorie. Inaugurat în 1889, a fost prima arenă construită pentru Football League și printre primele din Marea Britanie care a avut instalație de nocturnă.

Un club importat în Anglia până la cel de-al Doilea Război Mondial, Wolverhampton s-a stins treptat în ultima jumătate de secol. După nenumărate fluctuații din ultimul deceniu și jumătate, când Wolves au gustat din spectacolul Premier League dar au avut și un periplu în League One, în acest sezon, Lupii au plecat ca din tun și lucrurile par a sta altfel. Cauza? Schimbările la nivelul conducerii din vara lui 2016. Atunci, după un alt sezon modest, președintele Steve Morgan a demisionat și clubul a fost scos la vânzare, ajungând pe mâinile unei companii din China, Fosun International.

Chinezii se anunțau a fi ambițioși la preluarea clubului, în vara treută:

“As part of our strategy, it makes perfect sense to buy a great football club. Our goal is crystal clear: we will do our very best to help take Wolves back to the Premier League as soon as possible and to stay there. We believe the club and the fans belong at the top of English football and getting there is our first and top priority.”

Însă, cu atâtea cluburi de tradiție distruse de un management nesănătos, în vara trecută, fanii lui Wolves erau mai mult sceptici decât entuziasmați de noul proiect. De câte alte ori nu am mai auzit aceleași declarații de la patronii cluburilor din Championship? Orice club vrea exact ceea ce cei de la Fosun International își propuneau. Cu toate acestea, ideea chinezilor veniți în West Midlands era unică.

Pact cu ”diavolul”

Totul a început cu prima mutare făcută pentru un jucător portuhghez: împrumutul lui Helder Costa de la Benfica, unul din cei mai talentați tineri Liga Sagres. Nimeni nu a mirosit nimic, însă ce avea să urmeze nu avea să mai pară o coincidență: 12 jucători au fost transferați de club, majoritatea dintre ei având un element în comun: erau portughezi și erau impresariați de Jorge Mendes, unul din cei mai importanți agenți din lume. Nu a trecut mult și impresarul portughez și-a așezat tentaculele și mai bine pe club, Wolves numind-ul pe Nuno Espírito Santo antrenor principal, devenind tot mai clar faptul că Mendes e un sfătuitor apropiat al chinezilor de la Wolverhampton.

Mercato-ul din vara lui 2017 avea să aducă pe Molineux și trei transferuri ce se dovedesc a fi esențiale în succesul Lupilor din acest an. Atacantul brazilian, Leo Bonatini, deși nu impresionează prin joc, are cele mai bune cifre din Championship în acest sezon, cu cele mai multe goluri marcate (10) și cele mai multe assisturi (4). Diogo Jota, un decar fâșneț împrumutat de la Atletico Madrid, a marcat și el de 7 ori până în prezent, în timp ce mutarea sezonului în Championship, Ruben Neves, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Adus pentru 15 milioane de lire, un record atât pentru club, cât și pentru campionat, portughezul e considerat unul din cei mai talentați tineri mijlocași centrali din lume, iar toată lumea așteaptă ca plecarea de la Porto să aibă un efect benefic asupra sa.

Prezent și viitor

În vremuri în care agenții de jucători sunt tot mai antipatizați, niciunui fan al Lupilor nu-i surâde ideea că echipa lui favorită colaborează atât de strâns cu un impresar ale cărui afaceri sunt suspicioase, dar un lucru e cert: strategia chinezilor de la Fosun International dă roade. Sezonul din Championship e lung și imprevizibil, cele 46 de etape consumându-i pe jucători atât fizic cât și psihic. Lupii au plecat însă ca din tun, iar senzația e că în sfârșit, pe Molineux se construiește o echipă care poate emite pretenții la Premier League și care poate produce noi momente memorabile pentru suporteri.

surse:

  • https://thesefootballtimes.co/2017/10/18/jorge-mendes-and-the-portuguese-influence-changing-the-outlook-for-wolves/
  • https://www.whoscored.com/Teams/161/Show/England-Wolverhampton-Wanderers
  • wolves.co.uk

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close