Dacă în anii trecuți au mai fost câțiva puști români ce făceau parte din academia tunarilor din Grecia, Vlad Dragomir e primul care a semnat un contract de fotbalist profesionist cu Arsenal și care se antrenează la London Colney.

În primul lui sezon în Anglia, a evoluat doar pentru echipa U-18, iar în acest sezon a făcut pasul și la niveul următor, evoluând regulat atât pentru U-18 cât și pentru U-23 (sau noul Premier League 2) sau în UEFA Youth League. Vlad e un mijlocaș cu profil ofensiv, cu o tehnică excelentă. Are o viziune bună a jocului, dar a marcat puțin până acum. E stângaci, ceea ce inevitabil a făcut ca lumea să-l compare cu Mesut Ozil, dar după părerea mea e o comparație dăunătoare pentru român.

În pofida știrilor din presa de la noi, Vlad, la 18 ani neîmpliniți, mai are foarte mult până a ajunge în atenția lui Arsene Wenger pentru a face parte din lotul echipei mari. Faptul că s-a antrenat de câteva ori cu Sanchez & Co. e ceva normal la un club mare, acolo unde frecvent, puștii de la tineret iau parte prin rotație la antrenamentele seniorilor. Pasul următor firesc ar fi un împrumut un Championship sau mai degrabă în League One, mutare ce ar putea să-l ”călească” pentru fotbalul din prima ligă.

Managerul tunarilor recunoștea importanța împrumutării jucătorilor tineri, mulți dintrei ei având nevoie de șansa de a evolua săptămână de săptămână pentru a arăta de ce sunt în stare:

”We have 45 players between 16 and 21. You need to keep 20 from 19 to Under 21. Among this 20 not many have a realistic chance to play one day for the Arsenal first team.  If you multiply that by 20 you have 400 players in professional top clubs who have no real chance to ever play for the first team. It would be better for them to play somewhere. They know as well they will never play for the Arsenal first team or Manchester first team. It is demoralising for them to be there.”

Nici contextul de la club nu-l ajută prea mult pe român. Tensiunea e mai mare ca niciodată pe Emirates și dacă în alți ani Wenger folosea foarte mulți jucători de la tineret în cele două Cupe, în acest sezon francezul a folosit formule mult mai experimentate cu foarte puțini jucători tineri.

Trecând peste faptul că este român ca și noi, părerea mea este că Vlad nu are un viitor pe termen lung la Arsenal, iar dacă mă gândesc bine, în ultimii 10-15 ani, am văzut alți fotbaliști tineri mult mai talentați decât Vlad, dar care nu au reușit să-și facă un viitor la clubul din nordul Londrei. Poate singurii jucători de profil asemnător care au reușit în ultimele două decenii, Cesc Fabregas și Jack Wilshere, arătau calități incontestabile în partidele de la tineret și au debutat la echipa mare mult mai devreme, încă de la vârsta de 16 ani. În plus, poziția pe care evoluează Vlad e una de la care așteptările sunt foarte mari și unde de regulă cluburile mari cumpără pe bani grei jucători care trebuie să facă diferența la cel mai înalt nivel. Să sperăm totuși că nu voi avea dreptate până la urmă.

Sursa foto: GettyImages

Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube.

Comments

comments