Text scris de Adrian Ilie, unul dintre primii membri ai grupului de fani Premier League România

THE JACK ARMY ( Cheap Uncle Sam 2016)

Citind prezentările celorlalte echipe, ajung la un adevăr pe care galezii nu Si-l doresc: Swansea este o club tânăr, din toate punctele de vedere, și, ca orice echipa tânără aleargă să-și găsească locul în acest infern numit Premier League.

Intrăm direct în prezentarea echipei și argumentez de ce o consider o echipă tânără:

Fondată destul de tarziu pentru fotbalul engelez, în 1912, Swansea City ajunge pentru prima oara în Second Divison in 1925 și apoi debutează în First Divison în 1981, dar nu au continuitate și, în 1986, ajung din nou în Fourth Divison.

Reținem numele celui mai tânăr mare jucator/antrenor care i-a dus din fourth Divison în First Divison în doar 4 ani (1978-1981), însuși John Toshack, care la 28 de ani venit de la Liverpool, unde formase un cuplu de atac fantastic cu Kevin Keegan.

Ajungem imediat la miracolul” Jack to a King” 2007-2011 , urcușul fantastic în 5 ani din Fourth Divison în Premier League, fiind prima echipa galeză care ajunge la acest nivel de la înființarea PL din 1992. Acest miracol se datorează unor decizii foarte bune, cedarea a 20% din acțiuni către suporteri și mutarea echipei pe noul stadion “Liberty Stadium” în 2005.

Cu ocazia promovării în Premier League și a transformarii echipei dintr-o eternă candidată la retrogradare într-o trupă solidă, capabilă să rămână în PL din 2011 până acum, merită menționat un comentariu al producătorului Mal Pope (responsabil de documentarului Jack to a King, ce urmărește ascensiunea lui Swansea), citat de South Wales Evening Post:

This is a truly remarkable story of how a rag tag band of builders, housewives, teachers and travel agents came together to save their football club and ended up turning their city into a worldwide brand. A story of how sometimes even the wildest dreams can come true!

Primul trofeu (și singurul dealtfel) din istoria de 104 ani a lui Swansea City vine în 2013, câstigarea League Cup fiind, în mare măsură, meritul unui jucator fantastic pentru lebede, spaniolul Michu, care a marcat în acel sezon 22 de goluri în toate competițiile.

Din 2005 echipa joaca pe Liberty Stadium, un stadion de 21.000 de locuri. Rivalii lor sunt cei de la Cardiff City, despre aceasta rivalitate spunându-se că este printre cele mai aprinse din întreaga Anglie (South Wales Derby).

În iunie 2016, pachetul majoritar de acțiuni la Swansea este cumpărat de doi americani – Janson Levien și Steve Kaplan (acționari majoritari la DC United, echipa din MLS ). Legat de aceasta achiziție părerile fanilor sunt împărțite, pe de-o parte este cunoscută reticența americanilor pentru a investi imediat în jucători, dar pe de alta parte sunt curioși dacă Swansea cu acesti noi actionari se va lecui de “boala Premier League” locurile călduțe de la mijlocul clasamentului.

Printre antrenorii recenți îi găsim pe Roberto Martinez, care după 126 de meciuri cu Swansea pleacă la Wigan, pe Brandon Rogers, cel care îi aduce în 2011 in Premier League înainte să plece la Liverpool, pe marele fotbalist Michael Laudrup, care ni-l prezintă pe vestitul Michu, pe Gary Monk, care construiește o echipă solidă în apărare, bazată pe contraatac, o scurtă perioadă cu antrenorul secund de la acea vreme, Alan Curtis, și, în fine, cu actualul antrenor, din ianuarie 2016, italianul Francesco Guidolin.

Revenind la sezonul trecut, italianul preia pe Swansea în ianuarie, la două puncte de retrogradare și îi aduce pana la sfârșitul campionatului la 10 puncte de linie, terminând pe locul 12. Anul trecut, analizând aceeași echipă, i-am prezis un strălucit loc 8, care ar fi fost posibil în măsura în care Swansea ar fi avut un vârf. Au investit 17 mil de lire pe 2 transferuri ratate, Gomis si Eder, din care au recuperate 8 în această vară(Eder vândut la Lille și Gomis împrumutat un sezon la Marseille).

Analizând obiectiv lotul, dacă nu ne mai suprind cu un transfer adevarat în următoarea perioadă, Swansea va ramane și în acest an în zona călduță a locurilor 10-14 (editare ulterioară dupa plecarea lui Ayew).

Lotul lui Swansea în sezonul 2016-2017

Portari

 • Lukasz Fabianski – de la plecarea de la Arsenal a devenit om de bază la Swansea, foarte constant, 9 clean sheet-uri în sezonul trecut, plus titular la Euro pentru Polonia.
 • K. Nordfeldt – transferat anul trecut, venit de la Herenveen, a prins doar câteva minute de Premier League.
 • Mark Birghitti  – transferat în aceasta vara gratis de la Newcastle care il imprumutase anul trecut la o echipa din serie B Varese unde a jucat doar 4 meciuri titular.
 • Gherhard Tremmel – 37 de ani, jucător de lot.

Fundasi centrali:

 • Ashley Wiliams – titualar incontestabil, căpitanul lui Swansea, căpitanul Țării Galilor, un jucător foarte experimentat, stâlpul apărării, 33 de meciuri anul trecut, 2 goluri, de notat că, de când a venit Guidolin, este pe locul 4 la Swansea la atingeri în careul advers (aviz FPL). [EDITARE ULTERIOARĂ: Ashley Williams a plecat la Everton]
 • Frederico Fernandes – titular, venit de la Napoli acum 2 ani , 25 de apariții anul trecut, un gol marcat, puțin accidentat în presezon.
 • Mike van der Horn – venit vara asta de la Ajax, 15 meciuri anul trecut, un gol pentru Lăncieri, din amicale pare bun la jocul aerian, dar deficitar la orice altceva.
 • Jordi Amat – 5meciuri anul trecut în Premier League, jucător de lot.

Fundași stânga:

 • Neil Taylor – garda veche, 34 de apariții anul trecut, titular incontestabil, face pereche foarte bună cu Williams și la Swansea, și la naționala Țării Galilor.
 • Frank Tabanou – venit de la Lille anul trecut, s-a accidentat grav în presezon și nu a prins niciun minut de fotbal de primă ligă.
 • Stephen Kingsley – 22 ani, venit din împrumut în primavara lui 2016, 4 apariții  în PL anul trecut, poate juca și fundaș central.

Fundași dreapta:

 • Kyle Naughton – venit in ianuarie 2015 de la Spurs, acciedentat o perioadă, 19 apariții anul trecut
 • Angel Rangel – garda veche, 9 apariții anul trecut.

Mijlocași centrali:

 • Ki Sung Yueng – defensiv, 29 de apariții, 2 goluri.
 • Gylfi Sigurdsson – play-makerul echipei, un an foarte bun, 11 goluri și 4 assisturi, un randament foarte bun pentru minutele jucate.
 • Jack Cork – mijlocaș defensiv, venit anul trecut de la Southampton, un gol, două assist-uri.
 • Leroy Fer – mijlocaș central, împrumutat de la QPR și trasferat definitv în vară, pe 5 milioane de Lire, 11 apariții pentru Swansea.

Aripi:

Wayne Routlege – 28 de apariții sezonul trecut, 2 goluri și un assist, de reținut: 5 goluri în presezon!

Jefferson Montero – 17 apariții anul trecut, 2 assisturi.

Atacanți:

Fernado Llorente – transferat în această vara, mari sperante de la el, atacant de careu, bun la cap, evoluții oscilante la Sevilla;

De mentionat încă 2 atacanți, Emnes si Barrow, jucatori de 5-10 min pe finalul meciului, sub valoarea echipei.

Swansea este o echipă foarte incomodă, doar ca citind în acest moment că au dat cel mai bun jucaăor al lor, Andre Ayew, la West Ham, nu le văd un an ușor. Nu au investit nimic momentan și nu văd eforturi în sensul ăsta.

Predicție –scapă de la retrogradare, dar greu și cu investiții mari în iarnă.

Notă compartimente 1-10:
Portar – 9
Defensivă – 8
Mijloc – 7
Atac- 6 –Llorente nu mai e cel de la Athletic Bilbao, iar restul nu contează.

Comments

comments